Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny
Studio Acusticum, Black box 27 januari 2023 kl 19:00
Completed

AMANDA GINSBURG, AYJV & NORRBOTTEN BIG BAND

Amanda Ginsburg är en av jazzsveriges just nu mest lysande stjärnor. Hennes musik har tagit publiken med storm alltsedan debutalbumet Jag har funderat på en sak 2018. Två år senare kom I det lilla händer det mesta. Hon producerade själv och vann Grammisar för båda. Under tiden har hon hunnit uppträda på Allsång på Skansen och i SVT:s direktsända nationaldagsfirande, tilldelats Olle Adolphson-stipendiet och prisats i otaliga jazzsammanhang – snacka om genombrott.
 

Amanda med sin omisskännliga röst skapar melodier som stannar, och tar lyssnaren med på outforskade musikaliska stigar
Musikaliskt lutar det ofta åt traditionell svensk 60-talsjazz, men med gott om inslag från mer samtida poppigare musik. Hennes texter är ofta vardagliga och fångar in det stora i det lilla. Därmed förvaltar hon arvet från några av våra mest älskade svenska jazz- och vissångare som nämnde Adolphson, men också Monica Zetterlund och Beppe Wolgers, samtidigt som hon med omisskännlig röst skapar melodier som stannar och tar oss med på outforskade musikaliska stigar.
 

Nu tar Amanda Ginsburg för första gången plats på scenen tillsammans med Norrbotten Big Band i konserter som innehåller såväl älskade jazzstandards som hennes egen musik. Förutom ett eget set bjuder hon och bandet också in fyra kvinnliga vokalister, hämtade från musikutbildningar i Norrbotten, för ett musikaliskt möte.
 

Turnén är en del av Norrbottensmusikens satsning Arctic Youth Jazz Voices (AYJV) – ett pågående projekt och en plantskola för nästa generations sångare med solister hämtade från länets musikutbildningar. I år medverkar solisterna Amanda Larsson, Ellen Rutström, Moa Öhman och Linnea Sjöbacka. Mötet mellan de unga vokalisterna och Amanda Ginsburg ger de unga sångarna chansen att möta en förebild men också möjligheten att samarbeta med Norrbotten Big Band och vara med och skapa musikhistoria.