Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny
Studio Acusticum, Stora salen 15 juni 2024 kl 18:30
Completed

Festspelen i Piteå – Ett bloss för Bodil Malmsten

Ett bloss för Bodil Malmsten
 
Bjärme, Jämtland. Det är ett närmast osannolikt sammanträffande att samma lilla by i Norrlands inland, med under 70 invånare, fostrat två sådana lysande begåvningar. Författaren Bodil Malmsten föddes i Bjärme 1944. Artisten och låtskrivaren Ellen Sundberg föddes i Bjärme 1992. De två är bara ett hundratal meter och 48 år ifrån varandra. När Bodil Malmsten dog 2016 lämnade hon ett stort tomrum efter sig.
Ett egensinnigt författarskap och en särpräglad skildrare av erfarenheten att växa upp i både stad och land fanns inte längre. Malmsten hamnade i tonåren i fosterhem i Vällingby. En bakgrund vars kluvna natur var ett återkommande tema i hennes skrivande. Inte minst i den hyllade självbiografin Mitt första liv.
 
Ellen Sundberg har sedan debuten 2013 släppt fyra engelskspråkiga album varav två spelats in i USA, i Texas respektive Nashville. Sitt bredare genombrott fick hon med det kritikerrosade albumet Du sålde min biljett där hon tolkar Kjell Höglund, där hon visade upp en sällsam förmåga att gestalta text.
Bodil uppmuntrade i mejlkorrespondens Ellen Sundberg att börja sjunga på svenska. Att locka fram den inneboende musiken i Bodil Malmstens diktning hade Ellen övervägt tidigare. Men det specifika målet att skapa något enhetligt för scenen gav en tacksam ingång i urvalet av texter som tidigare saknats. Snart urskilde sig mönster och teman. Om död, saknad, längtan och utanförskap. Om rotlöshet och rötter. Om stad och land. Och snart inleddes arbetet med att föreviga musiken som flödade ur Ellen även på skiva.
 
Ett bloss för Bodil Malmsten är både ett album och en musikföreställning. Albumet släpptes 2021 och föreställningen gjorde sedan succéturné genom Sverige. Nu har turen kommit till Piteå och Festspelen.
 
Konserten är del av Festspelspasset 2024.