Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny
Festspelen i Piteå
Completed

Norrbotten Neo möter Peter Mattei

Mahler revisited

Peter Mattei är en av Sveriges internationellt mest kända sångare. På operascener över hela världen hyllas han för sin förmåga att förena sin klangfulla barytonröst med stark scenisk närvaro. Han är också uppmärksammad för sina framträdanden som romanssångare, bland annat med Schuberts Winterreise . Nu gör Mattei ett unikt framträdande tillsammans med Norrbotten NEO vid Festspelen i Piteå, staden där han har sina rötter.

Hela programmet kretsar kring Gustav Mahler och vi hör Peter Mattei tillsammans med Norrbotten NEO i Gustav Mahlers vackra och dramatiska Lieder eines fahrenden Gesellen, En vägfarares sånger, med texter av Mahler själv, inspirerade av folkliga dikter ur samlingen Des Knaben Wunderhorn. Här i ett arrangemang av Arnold Schönberg som var en stor beundrare av Mahler.

De allra flesta förknippar Gustav Mahler med de stora orkesterverken, men i ungdomen skrev han också några kammarmusikverk. Inte mycket finns bevarat. Den här första satsen i en pianokvartett är ett undantag. Och vi hör redan i den här musiken, komponerad av 15-16-årig Mahler, hans förmåga att ur musiken locka fram magin. Det är storslagen musik i det lilla formatet – suggestivt, svärmiskt, romantiskt. Kvartetten kompletterades 1988 av Alfred Schnittke utifrån fragment till ytterligare en sats.

Alma Mahler, gift med Gustav, var själv tonsättare och en känd gestalt i Wiens kulturliv. Hennes vackra sång Leise weht ein erstes Blühn, baserad på en text av Rainer Maria Rilke, får vi höra i en version för cello och piano. Dessutom Jörgen Dafgårds tufft rytmiska Mahler revisited och B. Tommy Anderssons The secrets of Eros, en hyllning till Gustav Mahler inspirerad av en anteckning Mahler gjorde i ett partitur, sannolikt riktad till den unga Alma när hon fortfarande hette Schindler. ”Som jag älskar dig, du min sol, mina ord räcker inte till. Endast min längtan kan jag överösa dig. Och min kärlek, min lycka.”