Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny
Orgelkonsert
Completed

Gary Verkade/Ansgar Beste/Lawino Maria Johnson – Living organism

Livesändning från New Directions Festival 2015 Gary Varkade framförde ett verk som på Klusters initiativ skrivits för Orgel Acusticum av Ansgar Beste och som spelades på den stora orgeln på Studio Acusticum. Tillsammans med orgel så dansade Maria Lawino Johnson.

När Kluster – föreningen som är en av motorerna bakom festivalen – ville beställa ett verk för den unika orgeln i Studio Acusticum, föll valet på Malmösonen Ansgar Beste (f 1981). Ett högst medvetet val. Beste har profilerat sig som en den nya musikens Walraff, om ni minns den undersökande journalisten; han som gav upphov till ett eget verb – Wallraffande. Beste kliver i detta verk nämligen in i orgelns innersta mekanik och funktioner; synar och exponerar tidigare ohörda ljud från dess mäktiga innanmäte.

Ansgar Bestes ambition är också denna: att leta efter innovativa klanger och ljud som kan bidra till att föra musikhistorien framåt och strukturera dessa ljud och klanger i klara och tydliga processer. Men – med känslighet för musikens teatrala och dramaturgiska aspekter – allt för att skapa en så holistisk upplevelse som möjligt. Solist: Gary Verkade.