Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny
Studio Acusticum, Outside the box 1 februari 2025 kl 20:00

Wave Cycles – en musikalisk expedition

Wave Cycles – en musikalisk expedition
Klassisk cello möter elektroniska klanger i musik inspirerad av Linnélärjungen Daniel Solanders expeditioner.  
 
Cellist Johanna Sjunnesson framträder tillsammans med Mikael Lind, Island, musiker och kompositör av elektronisk musik. 1772 närmar sig Solanders skepp Islands kust efter resan mot Arktis. Glaciärer och snötäckta berg tornar upp sig. Den karga naturen och vågorna som slår mot strandens svarta lavasand skapar en känsla av mystik.
Vågorna i Wave Cycles associerar både till havets vågor som ännu idag formar strändernas svarta stenar, men även till de Wav-filer med ljudvågor som musikerna skickar över havet Sverige-Island. Låten Remnants Unveiled har partier ur psalmen Den Blomstertid nu kommer som prästsonen Solander mycket väl kunde ha nynnat på under sina långa expeditioner för att utforska natur och växter världen över. Konserten ger en inblick i 1700-talets utforskande av naturen och världen. Solanders möte med karga och kalla klimat var inte oproblematiskt, då ett par av hans medresenärer dog av kyla under en expedition. Idag har vi andra utmaningar vad gäller klimatet och behöver göra allt för att skydda naturen från människans erövringar. Med konserten vill musikerna fira vetenskapens framsteg och ha i åtanke att vi nu behöver använda vetenskapen klokt.  
 
Johanna Sjunnesson
Med ett personligt tonspråk tar Johanna partier ur den klassiska musikskatten och sin celloklang vidare till nya ljudvärldar. En förening av musikstilar i den starkt växande genren postklassiskt. Johanna har gjort musik för både radio- och TV-produktioner och EPn Celistial med uruppförande på festivalen Gränslandet – En symfonisk fest. 2019 beställde Nordiska Rådet musik av Johanna som hon framförde på TV-sänd prisutdelning tillsammans med Västerås Sinfonietta och isländska elektroniska bandet Hugar. Till vardags ingår Johanna i cellostämman i Sveriges Radios Symfoniorkester. 1997 debuterade hon som solist med Kungliga Filharmonikerna på Stockholms Konserthus och har genom åren gjort mängder med solo- och kammarmusikframträdanden, produktioner för Grammisgala och Polarprisgala för Yo-Yo Ma och Paul Simon, tilldelats Musikaliska Akademiens stora utlandsstipendium för flertalet utlandsstudier, turnerat med Malena Ernman under många år och uppträtt och spelat in musik med ett stort antal svenska och utländska artister.
Se här.
 
Mikael Lind
Med tonvikt på ambient electronica har Mikael släppt ett flertal CDs på skivbolag som Morr, Intense Lab och Dronarivm. Han producerar även musik tillsammans med Tangerine Dream-violinisten Hoshiko Yamane, liksom Stockholmsbaserade cellisten Johanna Sjunnesson. Under hösten spelade Mikael på festivalen By the River i Japan, där han även uppträdde hos sitt japanska skivbolag. Förutom musikproduktion är Mikael Lind är även känd för att skapa innovativ ljudkonst till sin partner Sigga Björgs visuella bilder (t.ex. artwork för Sigur Rós) med utställningar på Island och runt om i Europa. Se här.
 
Vem var Daniel Solander? Daniel Solander (1733–1782) var en svensk botaniker och en av Carl von Linnés mest framstående elever. Han är internationellt känd för att ha deltagit som forskare i James Cooks första världsomsegling (1768–1771) där han hjälpte till att samla och dokumentera tusentals växtarter, många okända för vetenskapen vid den tiden, vilket bidrog till en bättre förståelse av jordens biologiska mångfald, ledde till bevarandeinsatser och Solander är betydelsefullt för hållbar utveckling då han hjälpte till att lägga grunden för ekologisk forskning genom sitt arbete med att katalogisera och systematisera naturen, en kartläggning av biologisk mångfald. Hans noggranna dokumentation av arter är en referenspunkt för att förstå och skydda hotade arter och ekosystem. Genom att resa världen runt bidrog han till att belysa sambandet mellan olika regioners naturresurser och deras hållbara användning. Solanders arv lever vidare i strävan att förstå, bevara och nyttja jordens resurser på ett klokt och hållbart sätt.

Detta evenemang har fri entré